Reis mee naar de Méditerranée

Ok dus m'n zoektocht naar producten met een lage glycemische index en lading was niet erg succesvol ... maar wat dan te doen? Toen ik even door het bos de bomen niet meer zag, kwam mijn partner Wim met een oplossing: het mediterrane dieet. Ik moet er wel bij zeggen dat dit was nadat hij me eerst helemaal ontmoedigd had door te zeggen dat er qua voedingsleer nog niet louter veel studies en bewijzen zijn en dus ook geen consensus over wat nu precies het beste is... 

In zijn eigen zoektocht naar een gezondere levensstijl (die hijzelf wel startte vanuit andere beweegredenen, nl. gewicht verliezen), kwam hij al snel uit bij het mediterrane dieet. Daar zijn namelijk wél al redelijk veel onderzoeken naar gebeurd, steeds met erg positief resultaat. Het zou het risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA) verkleinen. En het dieet beschermt preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers). Daarnaast wordt het mediterraan voedingspatroon ook in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen zoals een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borst- en colorectale kanker en verbetering van insulinegevoeligheid. (Bron) En 't is dus vooral dat laatste dat me als muziek in de oren klinkt! (Al kan een verbetering van m'n geheugen zeker ook helemaal geen kwaad!)




Wat houdt dit dieet dan precies in? Als ik aan Mediterraans eten denk, komen meteen pizza's, pasta's, gelati en zoete Griekse gebakjes voor de geest. Dat is het dus helaas niet... Het dieet is namelijk het traditionele eetpatroon uit het Middellandse Zeegebied, dat standhield tot de jaren '60 ongeveer. Volgens Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven komen de belangrijkste richtlijnen van het mediterraan voedingspatroon grotendeels overeen met de adviezen die bij onze (nieuwe) voedingsdriehoek worden gegeven:
  • Basis: groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen, volle granen, brood (maar geen wit brood), kruiden, specerijen, vis, zeevruchten en extra vierge olijfolie
  • Met mate: gevogelte, eieren, kaas en yoghurt
  • Zelden: rood vlees
  • Niet: toegevoegde suikers (zoals in fruitsapjes, frisdranken, deegwaren, koekjes, ijs en snoep), geraffineerde graanproducten (wit brood en witte rijst), transvetten (kant-en-klare maaltijden, margarine en halvarine), bewerkt vlees en in het algemeen sterk bewerkte voedingsmiddelen
Het dieet omvat dus veel onbewerkt plantaardig en relatief weinig dierlijk voedsel. Ideaal voor een vegetariër en wanna-be vegan als ik! Er wordt echter wel aanbevolen om minstens twee keer per week vis te eten vanwege de omega 3-vetzuren ... Daar moet ik nog een oplossing voor zien te vinden. Omega 3-capsules misschien? Iets voor een volgend postje!

Om te drinken wordt vooral water aangeraden. (Ongezoete) koffie en groene thee mogen ook. En 1 glas rode wijn per dag ook. Maar aangezien koffie en alcohol welbekende triggers zijn voor migraine ga ik daar toch maar voor passen!

Oh ja, wat ik ook nog vond: de mediterrane levensstijl omvat naast gezond eten ook regelmatige lichaamsbeweging, maaltijden delen met andere mensen en genieten van het leven. Als dat niet mooi is!

Bronnen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit het intussen met m'n migraine? Tweede update.

Wafels zonder suiker en soep mét ...

Derde keer suikervrije crumble, goeie keer