Reis mee naar de Méditerranée
Ok dus m'n zoektocht naar producten met een lage glycemische index en lading was niet erg succesvol ... maar wat dan te doen? Toen ik even door het bos de bomen niet meer zag, kwam mijn partner Wim met een oplossing: het mediterrane dieet. Ik moet er wel bij zeggen dat dit was nadat hij me eerst helemaal ontmoedigd had door te zeggen dat er qua voedingsleer nog niet louter veel studies en bewijzen zijn en dus ook geen consensus over wat nu precies het beste is...
In zijn eigen zoektocht naar een gezondere levensstijl (die hijzelf wel startte vanuit andere beweegredenen, nl. gewicht verliezen), kwam hij al snel uit bij het mediterrane dieet. Daar zijn namelijk wél al redelijk veel onderzoeken naar gebeurd, steeds met erg positief resultaat. Het zou het risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA) verkleinen. En het dieet beschermt preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers). Daarnaast wordt het mediterraan voedingspatroon ook in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen zoals een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borst- en colorectale kanker en verbetering van insulinegevoeligheid. (Bron) En 't is dus vooral dat laatste dat me als muziek in de oren klinkt! (Al kan een verbetering van m'n geheugen zeker ook helemaal geen kwaad!)
Wat houdt dit dieet dan precies in? Als ik aan Mediterraans eten denk, komen meteen pizza's, pasta's, gelati en zoete Griekse gebakjes voor de geest. Dat is het dus helaas niet... Het dieet is namelijk het traditionele eetpatroon uit het Middellandse Zeegebied, dat standhield tot de jaren '60 ongeveer. Volgens Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven komen de belangrijkste richtlijnen van het mediterraan voedingspatroon grotendeels overeen met de adviezen die bij onze (nieuwe) voedingsdriehoek worden gegeven:
- Basis: groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen, volle granen, brood (maar geen wit brood), kruiden, specerijen, vis, zeevruchten en extra vierge olijfolie
- Met mate: gevogelte, eieren, kaas en yoghurt
- Zelden: rood vlees
- Niet: toegevoegde suikers (zoals in fruitsapjes, frisdranken, deegwaren, koekjes, ijs en snoep), geraffineerde graanproducten (wit brood en witte rijst), transvetten (kant-en-klare maaltijden, margarine en halvarine), bewerkt vlees en in het algemeen sterk bewerkte voedingsmiddelen
Reacties
Een reactie posten